петак, 24. октобар 2014.

Bliskost dalekih predela (Italija)

    Tmurni su se oblaci spustili nad Italijom. Svitanje počinje. Zora se polako ali sigurno ušunjala pod prozore i obasjavala lice uspavanih lepotica i lepotana. Bilo je jasno, još jedan dan prepun novih dogodovština počinje. Ko bi odoleo šarmu Italijana i unutrašnjoj i spoljašnoj lepoti Italijanki?
    Jutro je najlepši deo dana. Tada na miru svaki umetnik može da stvara. Tada je inspiracija na najvišem nivou. Provoditi lepe dane u hotelu koji ima pogled na celi morski zaliv sa svojim zelenim obalama dok svoju dušu ispunjujete ljubavlju prema svom radu koji će još dugo trajati. Šta je lepše od ovoga? Šta još jedan umetnik može da poželi od jedog ovakvog dana? Posle ovakvog dana, potrebno je poći u upoznavanje italijanske kulture. Muzika ima veliku ulogu u životu Italijana. Ljubav prema muzici odrazila se i u i kroz duhovnu i materijalnu kulturu Italijana. Oni su danas dobri pevači, a mladić se devojci udvarao serenadom ispod prozora. Muzika se uvukla u sve pore života. Njihovi najpoznatiji majstori u izradi muzičkih instrumenata su  Bartolomeo Kristofori, Andrea Amati i sinovi Antonio i Đirolamo, te su Antonio Stadivari i Đuzepe Gvarneri, svetski poznati majstori u izradi violina. Italijanska muzika, od opere (kao što je La Traviata) pa do popularne muzike svakodnevna je u italijanskom životu. Nose je svuda sa sobom. Sa igrom, koji je usko vezan uz muziku isti je slučaj. Ne samo u Italiji, oni su je sa sobom doneli i u druge krajeve gde su se naselili. I dan danas u Americi Italijani su poneli i proslavili tarantelu; prati ga mandolina italijanska gitara. Poređenje Italijom sa Srbijom je jako diskutabilna tema. Kako oni, tako i mi imamo neke svoje poznate pevače koji su i dan danas poznati i koji će zauvek biti u srpskoj kulturi, jer su joj jako pomogli. Njihova mandolina su naše gusle. Previše je sličnosti da bi se moglo reći da smo samo stranci. Za opisivanje nekih lepota Itlije je potrebno više od nebeskog papira i morskog mastila. Pisanje o lepoti Neapolja i njegovog zaliva je veliki izazov. Italijanski jezik i naš jezik su dosta različiti. Ne možemo reći da su slični. To je u suštini jedina velika razlika među nama. Italija je jedna jako bogata zemlja, njeni talenti su svetski poznati, zato i jeste uspešna. I naša zemlja bi bila uspešna poput Italije da mi imamo prave ljude koji će stajati iza nas, u ovoj sada već propaloj zemlji što se tiče kulture je sramota pristojno se ponašati. Ne kažem da su svi takvi, ali većina ovako misli, a posebno mlađe generacije.
    Istorija Srbije i Italije ja t5akođe jako slična, burni događaji su neizbežni. Ne može se pronaći jedna decenija koju u prošlosti nije zabeležio neki veliki događaj. Muzika takođe, ljubav prema umetnošću, kuhinji, ljudima... Druželjubivost je zajednička. Umiljatost suština svakog građabnina,a  nacija u duši bitna poput života.

8 коментара: